2016. február 29., hétfő

Susannah Cahalan: Lángoló agy – Egy hónapig őrült voltam


Fülszöveg:

Tudományos thriller valódi, élő szereplőkkel.
Lebilincselő visszaemlékezés a New York Post fiatal újságírójának tollából,
aki ritka és ijesztő betegséggel vívott csatát.
Susannah Cahalan egy napon furcsa kórteremben ébredt – az ágyhoz szíjazva, felügyelet alatt, mozgásra és beszédre képtelenül. Az egyhónapos kórházi tartózkodása alatt készült kartonjai pszichózisról, agresszióról és veszélyes instabilitásról tanúskodnak. Pedig néhány hete még egészséges, élettel teli huszonnégyéves volt, élete első komoly kapcsolatában, felfelé ívelő karrierrel.
Susannah lenyűgöző könyve tulajdonképpen egy krónika, mely megvilágítja a betegség kifürkészhetetlen ösvényeit, és megismerteti azt a szerencsés felfedezést, ami végül megmentette az életét.

Véleményem:


Susannah egy tehetséges újságíró, aki egyik napról a másikra kezdte elveszíteni józan gondolkodását. Regénye arról számol be, milyen megrázkódtatásokon kellett átesni a gyógyulása érdekében. NMDA-receptoros autoimmun agyvelőgyulladásban szenvedett, és kíméletlenül beszélt saját betegségéről. Habár részletes pontossággal leírt mindent, kicsit tudományosan is, a vége felé már jól elnyújtotta a felépülése időszakát.

Megrázó mű, és ezen belül ráébreszti az embereket arra, hogy milyen gyerek cipőben jár még az orvoslás. Hány betegséget nem fedeztek még fel, és hány olyan ember van, akik nem tudják finanszírozni, vagy nem tudnak eljutni a kórházba! Az írónő azonban egy kezdő lökést adott minden olyan betegnek, akik nem mertek lépni a javulásuk érdekében. Sokan keresték fel őt, aki az őt kezelt orvost ajánlotta a ritka agyvelőgyulladás meggyógyítása érdekében.

Tizenhat éves kor felett ajánlanám, hiszen ez nem valami kis „szerelmi románc”, amit bármikor felcsaphatunk, és jókat szórakozhatunk rajta. Én is éjszakákba menőleg olvastam, mert annyira érdekelt és lekötött. Susannah-tól most olvastam először, de nem utoljára. Megfogott a gördülékeny írásával és a megmásíthatatlan igazságról.


Egyéb: A könyvből elméletileg készülni fog egy film, Chole Moretz főszereplésével, amit Charlize Theron vállalt el. Én már nagyon várom! J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése